torsdag 19. april 2012

"Bartebyen" som ble "hjertebyen" - del 2
Bydelen ILA i Trondheim vest for Trondheim sentrum blir avgrenset av Nidelva i sør, Skansen og byporten i øst, Steinberget, Bymarka og Ilsvikøra i vest. Bydelen er fortsatt beriket med mange gamle bygninger. Ila ble bebygd i første halvdel av 1700-tallet. På 1800-tallet var bydelen Trondheims fornøyelsessentrum, med "Hjorten" som viktigste samlingsplass. Det var også mange dansesaler, traktørsteder, ølsjapper og brennevinsbuler i Ila. Mot slutten av 1800-tallet ble området utbygd med bygårder for arbeidsfolk fra industrien, Ila Smelteverk (grunnlagt 1906).

De to første bildene fra Mellomila, og bilde 3 er Trondheims eldste skolebygning som ble bygd av kjøpmann Mathias Schive i 1750. Den ble etter hvert til Ilens Friskole som ble opprettet i 1770. Bilde 5 er fra Skolegata, og bilde 6 er i fra Ilsvika. 

Bildene er hentet fra den nordlige delen av Ila. I "Bartebyen" som ble til"hertebyen" -del 3 kommer jeg til å presentere bilder fra den sørlig delen av Ila, med Ilaparken.

1 kommentar:

  1. Flott serie du har der, med informativ tekst og bilder! Spørs om du må kom med en barteserie etter hvert.. Melde mæ frivillig, dog på langt hold...

    SvarSlett