søndag 16. juni 2013

OLAVSSTAKE og litt merSøndagsturen ble lagt til Samsjøområdet, Lundamo i Midtre Gauldal. Primært skulle Olavsstaken foreviges. Olavsstake (Moneses uniflora) er noe for seg selv. En litt stor, og godt synlig, plante ned i skogbunnen blant grantrær. Vanligvis så foretrekker den en ensom tilværelse, men ved denne lokaliteten vokset det en hel"skog" av de tett inntil hverandre.

Olavsstaken har en fembladet blomsterkrone. Den er flat som en talerken, vidt åpen og henger bøyd nedover. Dette gjør den for å beskytte støvbærerne og griffelen. Griffelen har for m som en lysestake i miniatyr.

I  min vandring rundt sammen med en kompis med nav Erik så kom vi over litt av hvert. En Skogstjerne (Trientalis europaea) lysende mot oss og Skogstorkenebb (Geranium sylvaticum) i sin flotte fargeprakt, ja og en fantastisk blomstrende sommereng med flust av engsoleie (Ranuculuc acris).

Da himlens sluser åpnet seg, og hagleskura satte inn med full styrke traff vi på noen nysgjerrige kyr ute på veien... i hagleskura...

4 kommentarer:

  1. Hei, flotte bilder dette. Jeg var i det samme området i dag, på sporprøve. Fikk tatt noen bilder allikevel da. Skal definitivt tilbake dit...

    SvarSlett
  2. Toppers bilda! Ikke enkel å fotografere denne staken, men du klarte dette m bra! Artig møte med hjorten i forrige og!

    SvarSlett
  3. Har aldri sett olavsstake, men absolutt en stilig og uvanlig blomst! Hvordan er det denne formerer seg? Regner med at det ikke er med insekthjelp...?

    SvarSlett